Egaal en Strak
voor al uw latex werk
muur verven/latexen
Veel mensen kiezen om de muren zelf te verven om je daar een handje bij te helpen hebben we het in 4 stappen voor je uitgelegd.
Een muur verven kost enige voorbereiding wil je een mooi resultaat.
Stap 1. Afplakken en ondergrond beschermen
- Zorg ervoor dat je de vloer zorgvuldig afdekt met stucloper of afdekfolie om zo vlekken te voorkomen. Probeer de omgeving zo veilig mogelijk te maken voor je klus en zet eventuele meubels opzij zodat je gerust te werk kan gaan. Vervolgens plak je de contouren af met afplaktape om ervoor te zorgen dat je binnen de randjes verft (ook bijvoorbeeld stopcontacten). Denk eraan om afplaktape te nemen dat niet te sterk kleeft en verwijder de tape direct na het schilderen voordat de verf opdroogt. Als je te lang wacht met het verwijderen droogt de verf op en dan bestaat de kans dat de verf breekt.
Stap 2. Oude verf - (P)repareer de ondergrond
- Het kan voorkomen dat je de muur al eens eerder hebt geschilderd (of bijvoorbeeld de vorige bewoner). Check je muur op oneffenheden en vlekken, is dit het geval? Ga dan met voorstrijk “speciaal voor vlekken” (onverdund) over de vlek heen en behandel vervolgens de hele muur plus vlekken (verdund). Als dit niet het geval is kun je vaak over de oude verf heen verven. Wanneer de kleurstap groot is (bijvoorbeeld rood naar wit) kun je beter eerst even voorstrijk toepassen en eventueel een extra laag muurverf.
Stap 3. Beton - (P)repareer de ondergrond
- Reinig de muur met een oplossing van water en een geschikte verfreiniger, dit kan met een spons of een doek. Wanneer er scheurtjes of andere beschadigingen in je betonnen muur zitten is het verstandig deze eerst op te vullen met een vulmiddel van dezelfde structuur en een plamuurmes. Na het reinigen en repareren is het tijd om de muur egaal te maken, je gaat hem schuren. Dit kan je doen met schuurpapier of een schuurmachine. De stof die hierbij vrijkomt kan je met een vochtige doek of borstel weghalen.
Stap 4. Gipsplaten - (P)repareer de ondergrond
- Gipsplaten zitten vast met schroeven en tussen de platen heb je naden. Voor een optimaal resultaat begin je met het glad maken van de naden en de schroeven, dit kun je het beste met gipsplaatvuller doen. Vul de naden met een spaan en werk het af met een plamuurmes, schroeven kan je meteen met een plamuurmes glad te maken. Hierna schuur je de muur, je kan dit doen met schuurpapier (om een schuurblok) of met een schuurmachine. Stof dat hierbij vrijkomt kan je met een vochtige doek of borstel weghalen.
stap 5. Voorstrijk
- Om er achter te komen of het nodig is om je muur met voorstrijk te voorzien kun je het beste even met een natte spons over je muur heengaan. Wanneer er een donkere vlek ontstaat betekent het dat je muur zuigend is en dat je het best je muur eerst even met voorstrijk kunt behandelen. Doe je dit niet en besluit je meteen te gaan verven dan zal de muur je verf opzuigen. Wanneer het water niet opgenomen wordt is de behandeling niet nodig en kun je meteen gaan verven. Om de muur in voorstrijk te zetten gebruik je een vachtroller voor de grote oppervlakken en een blokkwast voor de verfijning van lastige plekken. Laat de voorstrijk goed drogen, Als de voorstrijk droog is kun je beginnen met het verven van de muur.
Stap 6. Rollen
- Roer de verf goed voordat je begint. Het handigst is om te starten met de randen en hoeken en daarna naar binnen te werken, hiervoor gebruik je een sauskwast. Breng de muurverf aan in verticale rolbanen, zet er telkens twee naast elkaar (zorg ervoor dat de roller goed verzadigd is met verf). Rol vervolgens de twee banen horizontaal door en rol dan weer verticaal (van boven naar beneden op). Blijf dit herhalen totdat de wand klaar is. Voor een optimaal resultaat maak je mooie lange banen en doe je een hele muur in één keer, dit voorkomt rolbanen die in de droge laag te zien zijn Je kunt het beste de tape er af halen wanneer de verf nog nat is, als de verf droog is